_

måndag 25 juni 2012

Så anlade vi vår köksträdgård

April 2011
Juni 2012
Äntligen börjar det växa och bli grönt i köksträdgården! Det här är bara andra säsongen vi har våra odlingar. Tidigare var platsen ett igenvuxet virrvarr men förra våren när vi dränerade om alla hus på gården passade vi på att ta grävmaskinens hjälp med att skapa en plats för växande grön mat.

Platsen ligger lite avsides från bostadshuset, snett bakom ladan som syns till höger på de båda bilderna ovan. Här såg vi spår av en gammal köksträdgård med upphöjda bäddar men allt var övervuxet av sly och ogräs. Nu efter förvandlingen består köksträdgården av tre delar: I den bortre änden mot staketet finns odlingsbäddar och en komposthörna, i mitten ligger en pergola där vi har matplats och i avdelningen närmast i bild finns bärbuskar.
Före
Samma vy, efter
Så här gjorde vi:

1. Grävmaskinen rev upp sly och ogräs med rötterna och fyllde igen gropar och andra ojämnheter. En svag lutning mot söder bibehölls för att maximera värmen här i sydligaste norrland.

2. Staketstolpar sattes upp i samma läge som vi hittade rester från gamla stolpar. Staketet rekonstruerades och ett plank byggdes mot en komposthörna. Störar till en pergola sattes djupt i marken med grävmaskinens hjälp. Av stenarna som fanns i marken och som kommit upp vid dräneringen byggdes en stenmur.

3. Till en början hade vi tänkt mura upphöjda odlingsbäddar av tegel men till vår överaskning och stora lycka stötte grävmaskinen på tio gamla staketstolpar i granit! De hade uppenbart utgjort odlingsbäddar tidigare men varit så övervuxna att de blivit osynliga. Efter lite skissande och pusslande pillade grävmaskinen dem på plats. Två lagom stora bäddar blev det, ca 1,20 m breda och 1,50 m respektive 1,90 m långa. Sedan byggde vi fyra mindre odlingsbäddar av runda naturstenar. Alla bäddar fylldes med den fina matjord som fanns i marken och gödsel från grannens stall.
En vårvinterdag i år innan staketet var klart. Snön smälter snabbast på odlingsbäddarna till vänster som ligger högst och dessutom närmast planket. Där ser man hur mikroklimatet kan förbättras!

4. Markduk lades på gångarna mellan odlingsbäddarna och över pergolans markyta. Sedan körde vi skottkärra efter skottkärra med singel och krattade ut.

5. Bärbuskar samlades ihop från olika ställen på gården där de stod förvuxna eller förvildade. Fyra vinbärsbuskar fick vi ihop; två röda, en vit och en svart och de placerades i området vid stenmuren.
Fyra vinbärsbuskar flyttades och placerades vid en nyanlagd stenmur
Guldhumle klättrar på pergolan, byggd av gamla hässjestörar
Ljusgröna fällbord och Grythyttans mörkgröna fällstolar ropades in när Länsmuseet Gävleborg auktionerade ut sina gamla cafémöbler
Bakom planket finns komposthörnan och plats för redskap. Staketet av hässjestörar är återuppfört utifrån hur det såg ut tidigare. Närmast i bild syns två odlingsbäddar av gamla granitstolpar. Längs planket och staketet finns odlingsbäddar satta av natursten
En av de två odlingsbäddarna gjorda av gamla staketstolpar i granit. Här växer lök, sallat och rädisor i år. Nästa år blir det något annat, eftersom vi ska odla enligt principen för växelbruk
En syrén tittar in över staketet. Planket, som tillverkades av bräder med olika bredd och i olika grå nyanser, ska förses med en grind i hålet till vänster. 
En egentillverkad trampsten i betong underlättar skötseln i odlingsbädden. Smultron, lavendel och rabarber har tagit fart medan frösådd gräslök och sockerärt tvekar lite i junis svalka.

Så här ett år efter att projektet började knytas ihop kan jag göra en första utvärdering. Än så länge återstår en hel del finlir, men själva grundkonceptet är klart. Förutom markduk och singel är köksträdgården uppbyggd med fått, funnet och återvunnet material. Det känns bra för en miljömedveten snåljåp som mig. Utformingen gör den lättskött och än så länge känns odlingen lagom stor. (Växer vi ur den har vi ytterligare fyra hektar att kunna ta i anspråk...) Det är både en spännande och samtidigt en harmonisk plats som vi dras till, hela familjen. En plats där vi kan visa barnen att mat kommer från jorden och inte växer i varuhus, samtidigt som vi kan uppleva den sinnliga kittlingen av att äta något från sol till bord inom en minut.

Det självkritiska betyget lyder; Mycket Väl Godkänt!

3 kommentarer:

  1. Det har verkligen blivit fint! Vilket jobb!

    SvaraRadera
  2. Vilken otrolig inspiration! Har haft så svårt att se framför mig hur vi ska få ordning i vår trädgård,många öppna ytor och ingen riktigt naturlig samlingsplats, men nu fick jag se hur man kan skapa rum utan att stänga in. Det enda jag funderar över är bilden med en trampsten, vad är det? Hur används den? Tack för tips och ett huvud som börjat knaka av funderingar :)

    SvaraRadera
  3. Oj, så avundsjuk jag blir! Att hitta granitstolpar i backen sådär, vilken lycka! Själv kommer jag nog få köpa sten för att göra mina odlingsbäddar, men det kan nog bli bra det med :)

    SvaraRadera